Erik Tiberg Fastigheter utvecklar sin fastighet i Västra Frölunda

Under lång tid har MIO i Västra Frölunda varit ett välbesökt och uppskattat möbelvaruhus i Göteborg. Under de kommande åren kommer den välkända profilen att utvecklas ytterligare och få sällskap av fler butiker och hyresgäster. I samband med att Erik Tiberg Fastigheter, ETF, expanderar utökas fastigheten med ytor i markplan samt med en fem våningar hög kontorsbyggnad som ger totalt sju våningar
Utgångspunkten för projektet är att skapa de bästa förutsättningarna för Mio Västra Frölunda som kommer att vara den största hyresgästen förklarar Daniel Tiberg, fastighetsansvarig på ETF.

Moderna lokaler på attraktiv adress
Den befintliga fastigheten kommer nu att byggas ut norrut mot Frölunda Torg med ca 6 500 m2, vilket skapar utrymme för ett nytt lager för Mios nuvarande verksamhet. Därutöver byggs en fem våningar hög kontorsfastighet vars översta våning kröns av en konferenslokal med fantastisk utsikt. Mio och ETF kommer att använda ett av dessa våningsplan medan tre av dem hyrs ut externt. Konferenslokalen på våning sju kommer att finnas till förfogande för alla hyresgäster, liksom det gym som kommer att finnas i fastigheten.
– Vi vill maximera vår byggrätt med det här projektet, säger Daniel Tiberg. Med moderna kontorslokaler på en bra adress tror vi att det här blir attraktiva lokaler. Vi har samarbetat med T+E Arkitekter och är väldigt nöjda med samarbetet.

Skapar ny handelsplats
I samband med nybyggnationen får Mio-butiken ett ansiktslyft med en helt ny entré, rulltrappor och ett helt nytt kundvarv. På södersidan om butiken kommer ytor att frigöras för att ge plats åt nya butiker. I dagsläget har Marbodal en Shop-in-Shop i delar av Mio-varuhusets lokaler och ETF hoppas att de kommer att vara kvar på handelsplatsen, kanske i egen lokal. Att få ytterligare aktörer i direkt anslutning till Mio kommer enbart att vara positivt, tycker Daniel.
– Vår önskan är att utveckla området och gå från ett enskilt varuhus till en handelsplats med flera butiker. Butikerna kommer gemensamt att driva kunder till området vilket blir positivt för alla.

Hyresgästernas trivsel i fokus
Annette Jonsson på Wikström engagerades tidigt i projektet som underkonsult till Protek med ansvar för systemhandling för såväl om- som tillbyggnad samt detaljprojektering för värme, vatten och ventilation.
– Vi har aldrig samarbetat med Wikström förr, men det kändes tryggt att Protek rekommenderade dem, säger Daniel Tiberg. Min uppfattning är att Annette har gjort ett jättejobb såhär långt, nu knyter vi snart ihop säcken för systemhandlingen och går in i nästa skede. Det kommer att bli väldigt spännande, jag får lite nybyggaranda av det här projektet.

Han nämner just ventilationen som otroligt viktigt för att framtida hyresgäster ska trivas och får medhåll av Annette Jonsson.
– Det är något av hjärtat i en fastighet och påverkar trivsel och klimat i stor utsträckning. Det är bland annat därför vi har valt att bygga ett helt luftburet system med behovsstyrd ventilation och luftbehandlingsaggregat med integrerad kyla.

Byggnationen inleds under första kvartalet 2020 med planerad inflyttning våren 2022. Uthyrningen av lokalerna sker i samarbete med CBRE och annonseringen påbörjades under hösten 2019.
2020-03-16
Annette Jonsson, Wikström AB