Exklusivt äldreboende med innovativt inre och yttre

Ett helt nytt bostadsområde tar nu sakta form i Sisjödal, Sisjön i sydvästra Göteborg. Vid infarten till området, längs med backen och berget byggs ett äldreboende med hög boendestandard och genomtänkta lösningar.
Bakom projektet står DAWASTA Omsorgsbostäder och Astagården. Byggnationen är en samverkansentreprenad mellan dessa båda företag samt BRA Bygg. Annette
Jonsson på Wikström har bistått med systemhandling för VVS i samarbete med BRA för att i nästa skede ta fram detaljprojektering för rörinstallationerna för APS Rör. DREEM arkitekter står bakom ritningarna.

Kreativt samarbete under processen

En samverkansentreprenad har i det närmaste varit nödvändigt för projektet, säger Joachim Opland, BRA Bygg.
– Alla blir mer engagerade och eftersom vi känner varandra sedan innan arbetar vi väldigt bra tillsammans. Vi har suttit ner ända från start med kund och beställare för att hitta kreativa lösningar på alla problem vi ställts inför.

Sisjödal ligger utmanande placerat på en smal tomt i en brant backe och med berget alldeles bakom knuten. Under byggnationen ställer det höga krav på logistiken, men också för att hitta utrymme för exempelvis handikapparkeringar och sophämtning.

Funktionellt, modernt och exklusivt

Sisjödal har inneburit nya utmaningar för samtliga inblandade, konstaterar David Wallenstam från Westhouse, delägare till DAWASTA Omsorgsbostäder.
– Service- och äldreboenden kräver hög tillgänglighet såväl utvändigt som invändigt. Det ska också stämma överens med verksamhetens önskemål och kommunens krav. Det är en stor fördel att Markus Kärrbrand , delägare av DAWASTA Omsorgsbostäder, även är engagerad i Astagården. På så sätt har verksamhetsperspektivet funnits med i projektgruppen från ett tidigt stadie.

Fastigheten består av två ljusa hus som vilar på en mörk stensockel, sammanlänkade av ett glasparti i mitten. I bottenplan finns entré samt ett stort tillagningskök för äldreboendet, en extern frisörsalong, extern fotvård samt ett café
med 4 meter i takhöjd.

De båda huskropparna kommer att bestå av nio olika enheter som alla har eget tillagningskök och gemensamhetsytor. Här byggs totalt 90 lägenheter om 31m2 med ett rum och pentry samt ett stort badrum.
​​​​​​​

Höga krav på installationer och material

Varje lägenhet har ett eget badrumsschakt och ett eget pentry, varje enhet har ett kök och i bottenplan finns kök och restaurang.
– Det är en installationstät byggnad som har ställt höga krav på VVS-projekteringen berättar Kenneth Nyberg på ASP Rör.
Ett sätt att förenkla var att beställa färdigkonstruerade badrumsmoduler som lyfts på plats i sin helhet. Dessa ansluter vi via schakt. Det innebär också enklare service i framtiden.

Inredningen är av kakel och klinker, toalett och handfat är höj-och sänkbara och toaletterna av japansk modell med inbyggd dusch och tork.
Utsikten från äldreboendets takterass blir fantastisk, tycker fr.vä David Wallenstam, Kenneth Nyberg, Joachim Opland och Annette Jonsson

Milsvid utsikt från trädgården på taket

Samtliga lägenheter har en takhöjd på tre meter och stora fönster med utsikt mot grönområden vilket kommer att skapa ljus och rymd. Varje enhet har rymliga umgängesytor och på taket ligger en utomhusterass på 240 m2 sida vid sida med en inglasad terrass på ca 135 m2.

Övriga delar av taket kommer att få solpaneler med en effekt på 100 kWh med målsättningen att den ska täcka driften under dagtid.
2020-06-03