Kvarteret Hjulet i Falkenberg snart i mål

Under 2022 påbörjades sista etappen av kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg. Ovanpå Gallerian färdigställs de sista 42 lägenheterna fördelade på tolv bostadsrätter och 30 hyresrätter. Mer centralt än såhär kan man inte bo i Falkenberg.

När projektet går i mål har ett helt nytt kvarter skapats med sammanlagt 156 lägenheter samt en 5 400 m2 stor galleria i bottenplanet. Husen varierar i karaktär där den högsta delen har nio våningar med en milsvid utsikt. Samtliga lägenheter har enkel och bekväm tillgång till utbudet i gallerian och med restauranger, butiker och nöjesliv alldeles runt hörnet.

Två nya våningsplan

Den sista etappen består av en vinkelformad påbyggnad med vardera två våningsplan, en vinkel för bostadsrätterna och en för hyresrätterna. Falkenbergs Rör står för VVS-entreprenaden och anlitade Wikström för att utföra konstruktionsritningarna.

Hassan Chaer har varit handläggande konstruktör och ritat systemen för rör, ventilation och tappvatten med separata system för hyresrätterna respektive bostadsrätterna. Det har varit en utmaning att koppla samman de nya systemen med de befintliga, berättar han.
– Ritningarna var lite svårtydda och inte helt kompletta så vi har fått arbeta tätt tillsammans med Falkenbergs Rör och hitta lösningar allt eftersom vi har avancerat i fastigheten.
– Det är komplicerat att bygga två plan på en äldre fastighet och få allt att klaffa, bekräftar Jonas Nilsson, projektledare på Falkenbergs Rör. Det har blivit många justeringar i ritningarna medan vi har varit här och mätt.

Arbetet har underlättats av att de båda företagen har samarbetat i en rad projekt och av att Hassan och Jonas känner varandra väl.
– Vi tänker väldigt lika och vid det här laget vet jag hur Falkenbergs Rör vill ha det, säger Hassan. Vi har i stort sett daglig kontakt och kommunikationen flyter på bra. 

Ont om plats för nya installationerna

Projektet har komplicerats av att Gallerian har haft full verksamhet medan byggnationen har pågått. Det har varit en utmaning att gå in lokalerna för att få exakta mått och samtidigt störa så lite som möjligt, tycker både Jonas och Hassan.
– Det har varit svårt att se hur de befintliga balkarna går och hur vi kan knyta ihop systemen, säger Jonas. Det handlar dessutom om väldigt trånga utrymmen.

Installationerna som förser lägenheterna med värme och tappvatten är placerade i taket i badrummen. För att förenkla rördragningen har de arbetat i ett nytt bjälklag kallat Posi-joist. Det har en öppen konstruktion av trä och lättmetall vilket gör det lättare att flytta rören om det skulle krävas i framtiden. 

Inspirerande projekt

De tycker båda två att det har varit roligt att jobba med kvarteret Hjulet. Det är ett populärt kvarter med lägenheter som väcker uppmärksamhet.
– Jag ser det varje dag när jag går till jobbet, säger Hassan. Det är kul att vara involverad och få se utvecklingen på nära håll.
– Det känns bra att bidra och kunna delta i stadsutvecklingen på det här sättet, tycker Jonas.
2023-06-08
Arbetet har komplicerats av att Gallerian har haft full verksamhet under byggnationen, det är viktigt att störa så lite som möjligt anser Hassan och Jonas.
Ett roligt projekt att jobba med, tycker Jonas Nilsson, projektledare på
Falkenbergs Rör.
Hassan Chaer, projektering VVS på Wikström.