Miljö och hållbarhet - för ett långsiktigt samhällsbyggande

I hela samhället ser vi en växande medvetenhet kring miljö och hållbarhet och såväl fastighetsägare som slutkonsument ställer allt högre krav på långsiktigt byggande med så liten miljöpåverkan som möjligt. Wikström har länge samarbetat aktivt med beställare för att skapa långsiktigt hållbara lösningar och det är en självklarhet att stötta våra kunder i arbetet med att bli klimatneutrala och minska klimatavtrycket från fastighetsinstallationer. 

Miljöcertifiering
Miljöcertifiering är ett verktyg som möjliggör en objektiv bedömning av hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Genom den får våra kunder ett kvitto på att deras byggnader håller hög kvalité både gällande inomhusmiljö och yttre miljöpåverkan, såväl vid nybyggnation som i befintliga fastigheter. Miljöcertifieringen bidrar till att fastigheten blir mer attraktiv och får ett ökat värde på marknaden.

Som medlem i Sweden Green Building Council är vi ständigt uppdaterade med information gällande de olika systemen. Vi utför och stöttar fastighetsägare vid certifiering av byggnader enligt Miljöbyggnad, BREEAM och LEED certifieringar. Majoriteten av certifieringarna som Wikström gör sker inom Miljöbyggnad. 
LÄS MER OM MILJÖCERTIFIERING VIA DENNA LÄNK.

Återbruk
Det finns många delar i en VVS-projektering där det går att göra skillnad hållbarhetsmässigt, men ett växande område är återbruk av befintliga VVS-komponenter och material. 

En ökad andel återbrukade material ger en tydlig positiv miljöpåverkan och är därmed en viktig del i kommande projekteringar. Dels att kunna minska den resursanvändning och de energikrävande processer som krävs för att producera nya komponenter, dels för att minska mängden avfall som skickas till deponi eller förbränning, med minskade utsläpp som följd. I många fall kan det även vara mer kostnadseffektivt för kunden att använda återvunna och återbrukade komponenter jämfört med nya.

Det är inte i alla fall som det är optimalt att återbruka i dagsläget, men man kan redan nu underlätta för framtida återbruk genom att aktivt göra rätt komponent- och systemval. Wikström har utvecklat egna verktyg för att enklare hitta vilka val som ger så låg klimatpåverkan som möjligt.

Vanliga frågor och svar:


Kan man återbruka VVS-tekniska komponenter?
Ja men det är en stor utmaning eftersom allt som återbrukas måste utgöra en del av ett helhetstänk, där systemet och anläggningen i övrigt även byggs runt de återbrukade delarna, så att det blir lätt att utföra service eller byte.

Hur säkerställer man att återbrukade produkter uppfyller tekniska krav?
Det är viktigt att inleda arbetet redan i projekteringsskedet med en återbruksiventering där såväl okulärbesiktning som funktionstest av produkterna ingår.

För mer information om våra hållbarhetstjänster kontakta:

Henrik Quicklund

​​​​​​​031-707 23 44 ​​​​​​​​​​​​​
(om du föredrar att maila
skriver vi våra mailadresser fornamn.efternamn@wikstromab.se)