Sportbutik förvandlad till fem biosalonger

Det var med sorg som Michael Kristiansson och Johan Martinsson på Svenska Bio 2019 fick ta emot beskedet att anrika Biograf Facklan vid torget i Kungsbacka måste evakueras. Med en stor dos kreativitet löste Aranäs Fastigheter problemet genom att ordna lokaler i Kungsmässan.

Populär flytt

– Visst kändes det lite trist att lämna innerstaden men våra biobesökare är nöjdare än någonsin, säger Johan. Vi är tacksamma för lokalen och att allt gick så smidigt, inte minst tack vare Joakim Strångert som bistod Aranäs som projektledare.

I dagsläget har Svenska Bio ett tillfälligt bygglov som löper på fem år, men Michael och Johan hoppas få stanna. De har sedan premiären fått otroligt bra respons från sina kunder. Salongerna är fem till antalet, från 122 platser ner till 20 och
har hög standard med bland annat reclinerfåtöljer.

Bion och har också skapat mervärde åt köpcentret och fått ett gott mottagande från övriga hyresgäster. Bland annat har bion tillsammans med olika butiker skapat kreativa evenemang och konferenser med film, mat och dryck.

Kreativt lagarbete

Att bygga fem biosalonger med all teknik i ett så pass trångt utrymme var nytt för alla. Flodén Byggnads AB stod för utförandeentreprenaden och Wikström gjorde detaljprojektering, tog fram bygghandlingar samt projekterade de VVS-tekniska
lösningarna åt Aranäs i ett nära samarbete med övriga entreprenörer under projekteringen.
– Anders Torkelsson på Flodéns var en riktigt skicklig spindeln i nätet, och vi har haft fantastisk hjälp av Anneli Samuelsson, arkitekt med biografer som specialitet berättar Michael, men samtliga entreprenörer har haft samma stora engagemang. Vi har gått samman allihop och hittat kreativa lösningar för att bygga en fantastiskt bra bio!

För att få plats med såväl installationer som de nya dukarna och gradängerna behövde taket inledningsvis lyftas med 150 centimeter.

Komforten viktigast

Som biobesökare tänker man sällan på alla detaljer som ska klaffa för att besöket ska bli så bekvämt som möjligt; det ska vara lagom varmt och friskt klimat utan drag, generöst med utrymme, bekväma fåtöljer och bra ljud. Det är med andra ord mycket som ska finnas på plats utan att synas.
– Vi hade inte de lättaste förutsättningarna med bland annat ett teknikintensivt entresol för biografutrustning och projektorer mitt i lokalen, berättar Marcus Torell, projektör på Wikström. Utrymmen för kanalisation blev begränsade eftersom antal sittplatser och exponering av bioduken hade högsta prioritet. Vi fick hitta smarta och kreativa lösningar för att uppnå klimatkraven.

Varje salong har utrustats med behovsstyrd ventilation med separat efterbehandling för värme och kyla, ansluten till Kungsmässans befintliga anläggning. Luftflödet tillförs deplacerande under varje stol med låga lufthastigheter för att undvika oönskat drag.
– Den största utmaningen var emellertid ljudet, påpekar Johan. Det får inte störa omkringliggande butiker eller öppna ytor, och inte heller salongerna emellan.

Nya, högeffektiva akustikplattor, uppreglade golv och effektiv isolering har gett resultat: inga klagomål och en mycket bra ljudbild i salongerna.
– Det har varit en enastående resa som innebar ett stort fysiskt ingrepp i lokalerna med mycket som skulle fungera under byggtiden. Alla har varit mycket lösningsorienterade, understryker Joakim Strångert. Det här är ett projekt jag minns med glädje!

I juli 2020 invigdes lokalerna och sedan dess är alla filmsugna välkomna på Corona-säkrad bio.
2021-03-09
Det krävs mycket bakom kulisserna för att skapa ett bra klimat konstaterar fr.v. Michael Kristiansson, Johan Martinsson, Marcus Torell och Joakim Strångert