Stenugnsbageriet

Ombyggnation av en industribyggnad i tegel från 1849 till hantverksbageri, kafé och lunchservering i Mölnlycke fabriker. Wikström har utfört detaljprojektering för bageriet.

Ventilationssystemet är ett VAV-system där luftflödena justeras under dygnet beroende på vad som sker i lokalerna. På natten jäser brödet i bageriet, men när ugnarna sätts igång under morgontimmarna ställs helt andra krav på ventilationen. Under eftermiddagar och kvällar är det i stället många människor i försäljningsdelen och serveringen, men inte i bageridelen och då sker forcering av luftflöden i serveringsdelen istället.
​​​​​​​
Att ha så få synliga installationer som möjligt i bageridelen var viktigt för att underlätta rengöring, samt att lämna taket fritt för att möjliggöra dagsljusinsläpp från taklanterinerna.
År: 2023
Yta: ca 1 000 m2
Kategori: Restaurang, Storkök/Bageri
Kund: Wallenstam
Arkitekt: Liljewall arkitekter
Plats: Mölnlycke
Wikströms uppdrag:
  • Förstudie
  • Detaljprojektering